15. huhti, 2020

Muistoja Karpaateilta osa 50. Hivenainetohtorille töihin osa 5. Tarina päättyy

Kevät 1984 Talman Ratsastustallilla  tarkoitti apulantojen kylvämistä. Aitatolppia olin veistellyt talvella isältäni opitulla tavalla. Ensimmäistä kertaa tuolla suunnalla nähtiin kunnollisia aitauksia. Naapuri tuli oikein kertomaan. Palkka lakkasi tulemasta. Tohtorin vierailut vähenivät. Alkoi olla leivästä pulaa.

Kevätkesään liittyi monta episodia. Tohtori poikkesi kysymään, ”onko hänen luottokorttejaan tullut postissa ? ”. Totesin, ettei hänelle sellaisia edes myönnetä. Herra aikoi käydä käsiksi minuun , mutta pysähtyi, kun totesin, että hänen huulensa saattavat mennä samaan asentoon kuin pihassa kulkevalla jäniksellä.

Kolmen palkattoman kuukauden jälkeen oli pakko nostaa kytkintä, sillä nälkäkuolema uhkasi vakavasti. Tohtori oli fiksu, hän vei kiistattomat palkkasaatavani käräjäoikeuteen ja edelleen hovioikeuteen, vaikka oli itse allekirjoituksellaan todistajan läsnäollessa ne oikeaksi todennut. Molemmissa tappio 10-0. Tosin, hän teki konkurssin, joten häneltä en palkkojani koskaan saanut. Palkat hommasi kolme vuotta myöhemmin eräs kansanedustaja. Kirjoitan siitä oman blogin.

Vielä yksi tapaus tuolta ajalta. Tallilla oli myös pieni kanala. Parikymmentä maatiaiskanaa ja kukko. Hautomakoneella haudoin niiden munista poikasia ja nuoret kanat toin äidilleni Karviaan. Eräänä aamuna varsinaiseen kanalaan mennessä kohtasi minua melkoinen tragedia. Kaikki kanat olivat hengettömiä. Kurkut auki. Tapahtumien kulusta näki, että kukko oli viimeiseen asti raivokkaasti puolustanut katrastaan. Minkin töiksi arvelin.

Myöhemmin, eräänä aamuna näin miten musta minkki loikki lumisen pihan yli tallin taakse. Salamana menin vaatekaapille, sieltä vaatekasan takaa kaivoin revolverini, juostessani lykkäsin kuumeisesti patruunoita revolverini rullaan.

Jäljet johtivat ratsastusesteelle, jossa oli kuusenhakoja. Potkaisin siihen ja tuo musta ryökäle lähti loikkimaan. Saksalainen Reck yskäisi kerran terävästi ja homma oli kotona. Nyljin minkin ja naulasin nahkan kanalan seinään.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu