6. marras, 2019

Ajasta ikuisuuteen osa. 2/5

4.12.1998 perjantai iltapäivällä saavuin korpimökilleni. Ilma oli kostean kylmä ja maassa ohut lumikerros. Huomenna olisi joulusikojen teurastus, niitä on peräti kolme kappaletta. Kaveriksi tulee SOT.n aikainen tuttuni Alpo. Tein nopeasti kamiinaan valkean. Siinä pitää puita polttaa pari tuntia, ennen kuin uskaltaa takkaan tulta kokeilla. Takan lämpiämistä jouduttaakseni laitoin tuhkaluukkuun pienen kaasutohon puhaltamaan.

Nyt olisi vuorossa saunalle veden kantaminen juoksu jalkaa. Kahviveden laitoin lähteissäni kaminan kulmalle lämpenemään. Saunan viereinen pikku kaivo oli jäässä, joten vesi piti kantaa siirappiämpäreillä kauempaa isosta kaivosta. Kevyesti kulkivat 2 kpl 20 litran vesiämpäriä kaivolta saunalle. Kolmella reisulla tuli vettä kahteen saunomiskertaan. Sitten oli puiden kantamisen vuoro kiukaan alle ja veden lämmitykseen, sekä sisälle takkapuita ja kamiinapuita.

Siirsin kahvipannun kohti kamiinan kannen keskustaa. Pian se alkoi poreilla. Otin pannun sivuun ja lisäsin 16 kukkua kahvilusikallista Juhla Mokkaa joukkoon. Työnsin jälleen pannua kohti kamiinan keskustaa ja kevyt kuohautus, ei keittämistä. Makuhermoja hivelevä kahvin tuoksu levisi kauttaaltaan mökkiin. Kahvin selkiintymistä odotellessa tein testin, josko takka jo vetäisi savut. Kyllä veti. Asettelin puut täsmällisesti ristikolle takkaan, jotta olisi hyvät ilmaraot ja tuli pääsisi hyvin alkuun. Takkatulen ääressä hörpin mukillisen kuumaa kahvia ja vaivuin mietteisiin, niin kuin monesti tuossa rauhallisuuden tyyssijassa tein.

Mökissä alkoi olla jo mukavan lämmintä ja saunakin odotti kylpijää. Löylyttelin ja vilvoittelin useaan kertaan syystalven kuulaassa säässä. Takan lämmön hehkuessa istuin sohvalla ja nautin ansaitun saunaoluen.

Kello lähenteli yhtätoista iltayöstä, oli aika pestä hampaat ulkona ja mennä nukkumaan. Aamulla pitää olla syntymäkodissa jo seitsemältä, sillä Alpo tulisi 9 aikaan ja sitä ennen pitää paikat olla kunnossa.

To be continued  

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu