22. elo, 2019

Muistomerkki

Kerroin 27.2 blogissani ”Ratkaiseva taistelu”  isoisästäni hävittäjälentäjä-ässä Herman Luomasta.

Harjoittelu maastona Hermannilla oli ollut Karvian Kantinkankaan lentokenttä. Siellä on myös erittäin kovia pystyvirtauksia, jotka kesällä ilmenevät rajuina ukkosen ilmoina. Näissä pystyvirtauksissa Herman kävi lentämässä ja hankkimassa pettämättömän taidon koneen käsittelyssä.  

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 suomen eduskunta siirtyi Kauhajoelle (1.12) Kun tieto saavutti Neuvostoliiton pyrkivät he pommittamaan Kauhajoen kivikauteen. Polikarpov I-15 koneita laitettiin 32 kpl.een lentolaivue matkaan kohti Kauhajokea.

Isoisäni palveli tuolloin lentorykmentti 4 ja koneena oli uusi Bristol Blenheim, joka oli paljon nopeampi kuin vanhempi Fokker D.XXI, jolla Herman oli lentänyt.

Herman oli ollut tiedustelulennolla ja laskeutunut Kantinkankaan kentälle. Hilja vaimo oli tuonut kakkovoileipiä palvilihalla höystettynä, sekä Airamin termospullossa pannukahvia miehelleen välilaskupaikalle. Jälkiruuaksi oli Roikkakeitaalta noukituista karpaloista tehtyä piirakkaa. Kahvinjuonnin rauhaa rikkoi lentokoneen radiosta kuulunut viesti, että Neuvostokoneet olivat onnistuneet ohittamaan ilmatorjunnan ja lensivät Mouhijärvellä , suuntana Kauhajoki.

Isoisä tiesi, että pohjankankaan ilmavirtaukset olivat kovia myös talvella. Väistämättä pystyvirtaukseen tultaessa koneen kierrosluku ja vauhti putoavat minimiin. Tämän tiedon kanssa Herman nousi Bristolilla 3000 metrin korkeudessa leijuvaan utupilveen odottamaan viholliskoneita. Neuvostokoneet tulivatkin yhteisrintamassa törmäten tuohon pystyvirtaukseen ja nopeus putosi vaarallisenkin alhaiseksi. Silloin Herman ohjasi Bristolin alasyöksykierteeseen. Ensimmäisellä syöksyllä kahdeksan viholliskonetta putosi Nummijärven kankaalle. Toisella kerralla vielä kuusi lisää. Paniikinomaisesti neuvostokoneet kääntyivät takaisin. Kaksi konetta putosi vielä Aitain-Nevalle. Raipalan Yrjö oli siellä ampumassa latva teertä ja onnistui tipauttamaan nuo pari konetta.

Nyt Kantinkankaan kentän muistomerkki on paljastettu Karvian (Kantin koulu) kulttuurikeskuksen pihamaalla.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu