23. touko, 2019

Aktiivista toimintaa

Kaksituhatta luvun alkupuolella suomeen syntyi useita traktorikerhoja. Zetor-kerhojakin taisi syntyä 3-4 kpl. Oma lukunsa ovat muut merkit, Valmet, Nuffi, Ferguson,Belarus yms kerhot, joista ei ole kuulunut oikeastaan mitään. Ihmiset eivät edes tiedä niiden olemassa olosta. Vanhin taitaa olla Fordson Club/Masinistit. Zetor puolella vanhin on Temmeksen Zetkajengi, jolla varsinaista toimintaa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen. Temmeksen kerho tunnetaan parhaiten tv-dokumentista, joka tuli 2006.

Ylivoimaisesti tunnetuimpia ovat Zetor-kerhot. Mistä tämä johtuu ? Perustavaa laatua olevaksi tekijäksi väittäisin Zetorin ääntä. Se on houkutellut harrastajia. Myöskin Zetorin linjakkuus ja muotoilu ovat vailla vertaa. Maatalouden traktorihistoriasta kaikki muistavat Zetorin äänen, jos sen ovat kuulleet. Kuka on kuullut puhuttavan Fergusonin tai Fordsonin äänestä ?

Temmeksen Zetkajengin innoittamana syntyi tosiaan kerhoja, joihin liittyi kymmeniä, ellei satapäisiä harrastajia. Intoa ja aktiivisuutta riitti tuoda vanha Zetor jälleen nuortenkin sukupolvien tietoisuuteen. Erilaisilla tempauksilla kerhot ovat myös hankkineet valtakunnallista näkyvyyttä.

Tyrwääläiset mm. veivät Zetor tietoutta yli rajojen käymällä Zetoreilla Tallinnassa. Tästä ei isommin ole ollut juttua, johtuen siitä, ettei matkaa mainostettu  tiedotusvälineille.

Lopuksi uusia tempauksia.

Pieni joukko Lammilaisia zetor miehiä tavoittelee tänä kesänä uutta pituus- ja korkeusajon suomen- ja maailmanennätystä. Yksi erikoinen piirre siihen myös liittyy, puolet matkasta ajetaan peruuttamalla, joten kolmaskin ennätys lienee tulossa.

Lammilta ajetaan Haltitunturille, puolet porukasta nousee etuperin ja toinen puoli takaperin Haltin laelle. Myöskin takaisin Lammille puolet porukasta ajaa peruuttamalla. Näin syntyy korkeus, ja pituusajon ennätykset sekä etuperin, että takaperin. Taitaa jo tulla neljä ennätystä.

Yksi olisi lisääkin, mutta sitä ei ole virallisesti kilpailukalenteriin hyväksytty. Neljä miehistä ajaa kamelin-nahkasta valmistetuissa saapashousuissa. Näin montaa kamelin-nahkaista saapashousua ei ole aiemmin ollut ryhmäajossa mukana.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu