8. huhti, 2019

Ajatuksia Zetorin historiasta Suomen maataloudessa

Sodan jälkeen  1950-luvulla alkoi maaseudulla koneellistumisen aikakausi. Tuolloin amerikkalaiset konevalmistajat laajensivat tuotantoaan vanhalle mantereelle. Traktori alkoi hitaasti, mutta varmasti syrjäyttää hevosta maatalouden töistä. Kehitys oli tietysti muuallakin maailmassa samansuuntaista, osin edellä meitä. Erilaisia traktoreita ja työkoneita oli ollut maataloudessa jo pitkään, mm. maamoottoreita valmistettiin suomessa usealla eri merkillä. Niiden valmistus oli alkanut jo 1900-luvun alkupuolella.

1950-luvulle saavuttaessa Fordson ja Ferguson olivat  maataloustraktoreissa ns. suosikkivaihtoehdot. Elettiin kuitenkin säännöstelyn aikaa. Länsitraktoreita joutui odottamaan, kun taas ns. itävehkeen, joksi Zetorkin luettiin, sai suoraan hyllystä. Zetor oli myös edullinen, karkeasti arvioiden n. 2/3 osaa länsitraktorin hinnasta. Zetorien huippumyyntivuodet ajoittuivat molemmin puolin -50 luvun puoltaväliä. Zetoreita  tuotiin tuohon aikaan suomeen lähes saman verran kuin Fordson Majoreita.

Zetor oli kuitenkin sopimaton suomalaisille pääosin suomaista raivatuille pehmeille, märille, sarkaojapelloille. Huonon teho/painosuhteen takia monella kytömaalla taivasosuus menetettiin. On tarinoita tulistuneesta isännästä, joka Zetorin upottua hakkasi sen veivillä perunasäkiksi. Oma lukunsa oli myös etukammiolla varustetun sekatahtimoottorin käynnistymisessä kylmissä oloissamme. Aikojen parantuessa ja säännöstelyn loputtua Zetor varsin pian vaihdettiinkin länsivehkeeseen tai jätettiin suorittamaan maamoottorin virkaa puimakoneen, klapisirkelin yms. käytössä. Hyvin paljon Zetoreita vietiin myöhemmillä vuosikymmenillä hajottamoihin ja sieltä sulattamoon. Osa jäi latoihin ja kuusen alle ruostumaan, sieltä niiden uusi tuleminen sitten onkin alkanut viime vuosikymmenien aikana.

Nyt osat ovat vaihtuneet. Zetor ei enää ole vain ”itävehje”. Sen nostalginen käyntiääni ei jätä ketään kylmäksi, päät kääntyvät, suu menee hymyyn. Hinnankin suhteen ajat ovat muuttuneet. Nyt täyskunnostetun hyvän Zetorin hinnalla saa 2 kpl Fergusonia tai Fordsonia.

Nykyrahaksi muutettuna Zetor maksoi aikoinaan n. 9000 euroa. Kova raha silloin. Zetorin sai kuitenkin Hankkijalta heti ja maksuksi kävi vilja tai puutavarakin. Sitä vastoin länsitraktoria piti odottaa vuoden kaksi ja maksaa osin ennakkoon.

 

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu