30. joulu, 2018

Muistoja Karpaateilta osa osa 38. Tunnuslukuja

Kesät – 76 ja -77 olin kokonaan maatilan töissä. Myös kesän -79 maatalousoppilaitoksen harjoittelun tein tilalla. Harjoittelun exstrana porsasruuhkasta johtuen tilan suuliin teimme 60 sialle karsinan. Sain lisätyönä niiden hoitamisen. Kun muut jo istuivat sisällä, niin minä meloin pikku luukusta paskaa pihalle. Enkä aina hymyillyt.

 Talven -81/82 olin myös tilalla metsätöissä. Isäntä oli tehnyt hankintakaupan ja lunta tuli metrin verran. Savotta saatiin huhtikuulla loppuun. Kesä meni perään ja syksyllä kirjauduin opiskelemaan Ypäjän maatalousoppilaitokselle. Käytännössä olin tekemässä tilan töitä vapaa-aikoinani vuoteen 1985 saakka. Sen jälkeen satunnaisesti vuoteen 1991, peltotöitä lukuun ottamatta.

Muutamat Teneriffan lomat taisin tehdä välitöinäni.

Jostain -80 luvun alkupuolelta tein tilan kylvöt (36 ha) vuoteen- 91. Puintityöt tein vuodesta -85 vuoteen -91, jolloin syyskuussa muutin Forssaan. Pari vuotta isännän täytyi selvitä kylvö- ja puintitöistä 20 vuoden aikana.

Olin kuitenkin keväällä -94 opettamassa uutta isäntää peltotöihin. Uudet omistajat olivat ventovieraita. Opetin heidät kuohitsemaan porsaat tongeilla. Kiitokseksi uusi isäntä soitti, että asuinkuntani rautakaupassa on 1500 markan lahjakortti minulle. Ostin niillä sirkelin, höylän ja pistosahan. Kiitos vielä Kari, tuli tarpeeseen.

Olin mukana vuosien kuluessa melkein kaikissa tilan rakennusprojekteissa. Kahdesta koulusta otin vapaata ja tulin tekemään sairaslomia, jotka sitten jouduin myöhemmin tekemään kouluille.

Salaojitimme 12 ha peltoa ja teimme 4 ha uutta maata vanhanaikaisin konstein. Moottorisahalla puut poikki ja käsin kyytiin. Oksat ja kaikki.

Tämä oli kuitenkin arvokasta aikaa, opin paljon. Mikä oli tehdessä, kun olin ”kuin oma poika” ”tonttimaata saat vaikka tuosta pellolta, jos joskus tarvitset” ”kun tämä myydään, niin saat palkkasi”

 Jk klo 16.50

Tilalla oli 20 vuoden aikana 3 Fordson Majoria, 1 kpl Super Major 6 syl,  2 kpl Belarus 825, 1 kpl Payloader kauhakuormaaja, 1 kpl Ford 7700 neliveto. Autot,Ladat, Sedan ja Niva, Bedford Blitz, Datsun 100 A, Toyta Hiace. Näihin ei isäntä tuona aikana vaihtanut kertaakaan öljyjä yms. 

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu