26. joulu, 2018

Muistoja Karpaateilta osa 31. Työt alkaa

Olin pikkuhiljaa tutustunut  uusiin tulokkaisiin, enkä vähiten tyttären takia. Olihan nuorta kloppipoikaa myös tytöt alkaneet kiinnostamaan. Ensimmäinen työtehtäväni oli joskus talvella 1974-75. Lypsylehmät oli tilalta hävitetty ja vanhassa navetassa taisi olla 10-12 emakkoa. Uusi emakkosikala oli myös suunnitteilla.

Herrasväellä oli Tampereen seudulla jotkin kekkerit ja kotiintulo olisi menevä myöhälle. Minä kävin tekemässä iltasikalan. Ruoat oli valmiiksi laitettu ämpäreihin karsinoiden kohdalle. Ei siis tarvinnut kuin kaataa ruuheen ja siivota karsinat.

Totisemmat työt alkoivat 1976, kun uutta sikalaa alettiin rakentaa ja tulin sille työmaalle kesätöihin. Minut laitettiin aikuisten miesten joukkoon selviytymään samoista töistä. Ensimmäinen työ oli puhdistaa valettujen lantakourujen virtsaputket, jotka olivat sementinmuruja täynnä. Tämä virtsanerotusputkisto oli isännän omaa keksintöä. Osoittautui myöhemmin täydeksi sudeksi.

Rakennuksessa oli leca-harkkoseinät ja vesikatto, kun sille työmaalle menin. Edellä mainitut lantakourut oli valettu, mutta lattiat puuttuivat. Tässä vaiheessa huomattiin, että lattian sorapinta oli liian alhaalla. Etukuormaajalla pudotettiin ikkunasta kourua myöden soraa sikalaan, jossa minä naapurin Lassen kanssa levittelin sitä käsin lapiolla. Lasse suoritti vinoilun aina yhtä tahdikkaasti nuorelle miehelle. Isäntäpari puolestaan kehui vuolaasti nuoren pojan työkykyä ja intoa. Näin he varmistivat, että nuori mies otti itsestään kaiken irti. Pölhö ja perso kun kehuille olin. Kotona niitä en ollut liiemmälti saanut. Ne eivät kuuluneet isäni sanavarastoon.

Iltasella istuimme rakennuksella isännän kanssa katsomassa päivän saavutuksia ja polttelimme yhdessä tupakkia. Häneltä sitä meni kaksi askia päivässä.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu