18. huhti, 2016

Kanttin lentotaistelu 1942

Talvisodan ajaksi suomen eduskunta siirtyi Kauhajoelle. Tieto pidettiin salassa. Neuvostoliittolaiset luulivatkin eduskunnan majailevan Seinäjoella. Tämän vuoksi Seinäjokea pommitettiin. Paluumatkalla Neuvostolaivue päätti pommittaa myös koulutuskenttänä toimivan Kanttin lentokentän tuusan nuuskaksi. Saksassa lentäjän oppinsa saanut ässä Wiljami Niemi nousikin Kanttin kentältä Messerschmitillä puolustamaan kylää. Hän sai aikaan useita pudotuksia, mutta omaan koneeseen tuli moottorivaurio. Taitavana lentäjänä hän teki kuitenkin onnistuneen pakkolaskun Suovanevan pelloille.

 

Juhalan Iiskan avustama kone vedettiin Farmallilla Kukkasmäen pajalle. Roikkakeitaalle ja Kelkkasaloon pudonneista Neuvostokoneista haettiin myös tykit pajalle.

 

Jatkosodan alkaessa Wiljami Niemi, Iiska Juhala ja Niko Kukkasmäki olivat sen verran iällä, etteivät enää päässeet rintamalle, vaikka halu olisi ollut kova. Vapaus-sodassa rutinoitunut konekivääriampuja Herman Luoma kuului myös ystäväpiiriin.

Heti jatkosodan alussa Neuvostolaivueet aloittivat Kanttin kentän pommitukset.Samaan aikaan Kukkasmäen pajalla siirrettiin kiireellä Iiskan Farmallista moottoria Messerschmittiin.Taitavana seppänä Niko oli tuunannut ja viritellyt moottoria. Moottoriin oli laitettu mm. alumiinista kiertokanget ja puristus-suhdetta muutettu sylinterikantta plaanaamalla. Näin ollen siinä oli moninkertaiset tehot verrattuna Polikarpoveihin.

Kone valmistuikin juuri ennen Neuvostoliittolaisten viimeiseksi tarkoitettua pommitusmatkaa. 

 

Jo aiemmin saadut venäläiset lentokonetykit oli muunnettu kaksipiippuisiksi konekivääreiksi pajalla. Aseet olivat kaliberiltaan 50 mm ja tulinopeus oli 420 laukausta minuutissa. Ne oli sijoitettu Törmänkylälle Kauniston navetan kokille.

Polikarpov laivue lähestyi Kanttin kylää muodostelmassa kaakon suunnalta. Tieto koneiden tulosta oli jo saatu aiemmin. Herman Luoma oli navetan kokilla konekiväärin puikoissa odottamassa.

Wiljami nousi Messerschmitt-Farmallilla Kanttin kentältä vastaanottamaan Neuvostolaivuetta. Juuri Törmänkylän kohdalla laivueet saavuttivat toisensa. Korkkiruuvimaisella tynnyrikierteellä Wiljami sai Neuvostolaivueen täysin sekaisin. Konekiväärillä Hermanni poimi koneita, kuin harakoita marjapensaasta. Yksi toisensa jälkeen koneita putosi mm. Haitikeitaalle. Koneita oli 18 kpl. Vahvistamattoman tiedon mukaan yksi kone olisi päässyt karkuun, mutta polttoainetankkiin tulleen reijän vuoksi sekin putosi ennen itärajaa.

 

Oheisessa kuvassa hävittäjälentäjä ässä Wiljami Niemi nousee ilmaan Kanttin kentältä.

 

Kommentit

Mikael

20.04.2016 07:26

Mistä voisi löytää lisää tietoa tästä taistelusta ja lentokentästä ? Wikipedia ei kerro mitään

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu