A. Aallontien ajatelmia. Jokaisen blogikirjoituksen otsikkoa klikkaamalla tektiosan alaosaan ilmestyy mahdollisuus tykätä blogista tai kommentoida blogia.

28. touko, 2019

Edellisessä blogissani kerroinkin harrastajista ja heidän harrastuksistaan. Hyvin useasti käy niin, että asiasta innostutaan, mutta into lopahtaakin varsin pian. Yksi suosittu ja nopeasti tuloksia tuottava harrastusmuoto, monesti sen kesto huomioon ottaen, on kuntosalikäynti. Joulun jälkeen havaitaan, että ompas taas tullut kiloja, vaikka ne on siinä olleet vuosikausia. Ei muuta kuin selaamaan kuntosalien sivustoja ja sieltä löytyykin erikoistarjouksella, niin kuukausi- kuin vuosikorttejakin.

Sitten urheiluliikkeeseen ostamaan tossut, juomapullo, urheilutrikoot, joista hieman huononäköisempikin huomaa, että kuntosali tuli tarpeeseen. Unohtaa ei myöskään sovi bluetooth  stereovastamelukuulokkeita, eikä varustevyötä, että saa hipasupuhelimen mukaan ja musat soimaan. Jos haluat opastusta, voit ottaa personal trainerin, joka teetättää sellaiset temput, ettet ole parhaimpina nuoruusvuosinakaan niihin yltänyt. Samaan hintaan saat ruokavalioon ohjeet ja kerrotaan montako kiloa vattan-nahkas on liikaa .

Ja sitten salille vääntämään. Ei hätää, siellä on muitakin samaan aikaan innostuneita pilvin pimein, epätietoisina katselemassa mikä olisi sellainen yksinkertaisempi vempain. Vanhat konkarit, nuo oman aikamme Schwarzeneggerit  sitkuttavat rautaa ylös kuin tulpatonta mopoa polkien, samalla silmäkulmasta vilkuillen, että näkeehän kaikki. Fitnessnaiset kääntelevät miukeissa trikoissaan mitä messevämmissä urheilullisissa asennoissa niin, että vanhempaakin jäärää heikottaa.

No, muistelet että nuorena apulantasäkki  (40kg) nousi keveästi ja siinä sai naapurikylän morsiankin vielä päällä istua. Joten 40 kg tankoon ja näyttämään kuinka homma hoidetaan. Pieni yllätys tulee siinä, että naama kyllä menee vinoon, mutta tanko ei hievahdakaan. Ei auta muu kuin ympärilleen vilkuilematta vaivihkaa pienentää painot heti reilusti kaikkein pienempään. Vettä pitää muistaa juoda joka välissä, uudesta pullosta. Älykellon namiskoita voi myös teatraalisesti hieman hipelöidä, vaikkei siitä mitään ymmärtäisikään.

Sitten vuoroon vatsapenkki. Suositeltavaa ei ole syödä luumukiisseliä ennen salille menoa. Tässä lajissa se voi kostautua. Sitä pääset muutaman kerran. Näin homma jatkuu eteenpäin. Parin päivän päästä olet niin kankea ja paikat kipeänä, ettet kunnolla liikkeelle pääse. Helmikuun loppupuolella huomaatkin jo olevasi todella freshissä kunnossa ja kuntosalia ei enää tarvita. On muitakin kiireitä.

Ps. Blogin kuvassa eräs mies on saanut 50 vuotislahjaa ”huolella” laitetun Zetor 25 A traktorin. Tuossa se on lojunut vuosikaudet. Mitähän hyvää tarkoittaneet ystävät mahtavat tuumata esityksestä, kun ohi ajelevat.

23. touko, 2019

Kaksituhatta luvun alkupuolella suomeen syntyi useita traktorikerhoja. Zetor-kerhojakin taisi syntyä 3-4 kpl. Oma lukunsa ovat muut merkit, Valmet, Nuffi, Ferguson,Belarus yms kerhot, joista ei ole kuulunut oikeastaan mitään. Ihmiset eivät edes tiedä niiden olemassa olosta. Vanhin taitaa olla Fordson Club/Masinistit. Zetor puolella vanhin on Temmeksen Zetkajengi, jolla varsinaista toimintaa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen. Temmeksen kerho tunnetaan parhaiten tv-dokumentista, joka tuli 2006.

Ylivoimaisesti tunnetuimpia ovat Zetor-kerhot. Mistä tämä johtuu ? Perustavaa laatua olevaksi tekijäksi väittäisin Zetorin ääntä. Se on houkutellut harrastajia. Myöskin Zetorin linjakkuus ja muotoilu ovat vailla vertaa. Maatalouden traktorihistoriasta kaikki muistavat Zetorin äänen, jos sen ovat kuulleet. Kuka on kuullut puhuttavan Fergusonin tai Fordsonin äänestä ?

Temmeksen Zetkajengin innoittamana syntyi tosiaan kerhoja, joihin liittyi kymmeniä, ellei satapäisiä harrastajia. Intoa ja aktiivisuutta riitti tuoda vanha Zetor jälleen nuortenkin sukupolvien tietoisuuteen. Erilaisilla tempauksilla kerhot ovat myös hankkineet valtakunnallista näkyvyyttä.

Tyrwääläiset mm. veivät Zetor tietoutta yli rajojen käymällä Zetoreilla Tallinnassa. Tästä ei isommin ole ollut juttua, johtuen siitä, ettei matkaa mainostettu  tiedotusvälineille.

Lopuksi uusia tempauksia.

Pieni joukko Lammilaisia zetor miehiä tavoittelee tänä kesänä uutta pituus- ja korkeusajon suomen- ja maailmanennätystä. Yksi erikoinen piirre siihen myös liittyy, puolet matkasta ajetaan peruuttamalla, joten kolmaskin ennätys lienee tulossa.

Lammilta ajetaan Haltitunturille, puolet porukasta nousee etuperin ja toinen puoli takaperin Haltin laelle. Myöskin takaisin Lammille puolet porukasta ajaa peruuttamalla. Näin syntyy korkeus, ja pituusajon ennätykset sekä etuperin, että takaperin. Taitaa jo tulla neljä ennätystä.

Yksi olisi lisääkin, mutta sitä ei ole virallisesti kilpailukalenteriin hyväksytty. Neljä miehistä ajaa kamelin-nahkasta valmistetuissa saapashousuissa. Näin montaa kamelin-nahkaista saapashousua ei ole aiemmin ollut ryhmäajossa mukana.

22. touko, 2019

Politiikassa demarit ovat joutuneet valehtelukierteeseen. Juuri kun ”rauhantaeen” konflikti on painumassa taka-alalle, tuleekin uusi. Eurovaaliehdokas Näkkäläjärvi on valehdellut. Ehdokas on ehdolle päästessään allekirjoittanut paperin, josta seuraava katkelma

”Vakuutan myös, että ehdokkaaksi asettuessani olen kertonut minut ehdokkaaksi asettavalle taholle, mikäli minulla on rikostuomio tai rikoksiin liittyvä tutkinta käynnissä, joka voi ehdokkuuden myötä tuoda julki.”

No, näinhän tämäkään ei nyt sitten ole. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006113855.html

Demarinaiset, jotka koko maailmaa mielellään syleilevät jakavat vuosittain Risto Rohkea palkinnon. 2018 palkinnon rohkeudesta sai tämä Näkkäläjärvi. 2019 rohkeudesta palkittiin Al-Taee.

Näkkäläjärven rikokset voidaan tietysti laittaa ajattelemattoman nuoren piikkiin ja ovat vanhoja. Mutta, mutta, valehtelu on tuore tapaus.

Onko tästä nyt pääteltävä: Demari valehtelee.Aina.

20. touko, 2019

Viikonloppu meni kuin siivillä. Suomessa saatiin nauttia säästä, joka saattaa koko kesänkin mitassa olla harvinaista. Sunnuntaina testailin uutta hankintaani tositoimessa. Syksyllä kynnetty monivuotinen keto alkoi olla äestyskunnossa. Hieman ongelmallinen tuo oli äestettäväksi pajujen takia, mutta kun niistä selvisi alkoi hommakin sujua. Vanhanaikainen rullaäes on poikaa, kun tuollaista ketoa aletaan murskata. Ensimmäiset äestyskerrat hitaalla nopeudella. Tasaantumisen myötä voi nopeutta lisätä ja johan alkaa valmista syntyä. Vaikka pinta-ala oli pieni, niin pienellä traktorilla työ sujui kuin rasvaten. Jopa ristiin äestys onnistui, muitta mutkitta. Se on tasauksen kannalta välttämätöntä. Tarkkaan en vielä ole päättänyt, mitä siihen tulee. Ehkä sellainen vapaa-ajan harrastuskenttä. Ei kuitenkaan 18 reikäistä golf kenttää.

Iltapäivän ratoksi kävin toisen hankintani testaukseen. No, ole sitä jo useamman kerran kokeillut. Hakeminenkin tapahtui ajamalla. Onhan se erilaista, kun moottoriteho edelliseen pyörään verrattuna on kaksinkertainen. Ohitustilanteet ovat huomattavasti turvallisempia, jos niitä nyt tarvitsee tehdä.

Viime viikon pohjoisen työrupeaman jälkeen kesäinen mökkiviikonloppu tuli enemmän kuin tarpeeseen. Rentoa meininkiä ja hieman kalustelua masinistin laitteiden kanssa ja maanantaina on taas täydessä iskussa.

9. touko, 2019

Selailin valtakunnan zetor-kerhojen sivustoja kesän tapahtumia ajatellen. Kyseisen harrastuksen huippuvuodet ajoittuvat suurinpiirtein kymmenen vuotta taaksepäin. Silloin kaikki kerhot järjestelivät useampiakin tapahtumia, kun innostusta riitti. Nyt varsinaista itse rakennettua tapahtumaa ei näkynyt kuin ainoastaan Tyrwään seudun Zetoristeilla.

Kurikkalaiset, joiden kruununjalokivi on ollut päätön kilpa-ajo viritetyillä zetoreilla, jättävät tämän vuoden väliin.

Raahelaiset puolestaan ovat kunnostautuneet erilaisilla rautaperseajoilla ja ennätysjahdeilla. Pituusajon häviötä Tyrwääläisille he eivät ole nielleet vieläkään. Sivuilta löytyy koottuja sepustuksia, kuin hävityn jääkiekkofinaalin jälkeen. Huhu kertoo, että Raahelaiset tempaavat tänä kesänä viemällä kahdella ruostumattomalla suoralla pakoputkella varustetun zetorin avaruuteen. Amerikkalaisella kantoraketilla. Kahden putken voimalla soitetaan zetor-sinfoniaa Marsiin johtavalla kiertoradalla. Sivutuotteena syntyy kaksi uutta maailmanennätystä. Korkeusajon, ilman kuljettajaa ja zetor-sinfonian soitto avaruudessa. Mahtaa siinä kansainvälisellä avaruusasemalla astronauttien silmät olla suurena kuin "kahvitassit". Epäilevät Kim Jong Unin saaneen  valmiiksi hieman tyrneemmän mannertenvälisen ohjuksen.

Kaksi asiaa, jotka eivät masinistin pirtaan sovi, mitenkään. Nyt puhutaan kunnostetuista ja entisöidyistä vanhoista trktoreista. Niin, ne ovat kilvanajo ja zetor-sinfonia. Siinä hilkulla on myös nopeuskyntö edellä mainituilla koneilla.

Tämän tyyppinen harrastustoiminta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Nuoria ei vanhat koneet tahdo kiinnostaa pelkästään siitä syystä, etteivät ne ole kuuluneet koskaan heidän elämänkaareen. Todellinen harrastajajoukko näiden koneiden osalta vanhenee. Mukana on tietysti nuorempiakin, mutta osin heidän intresseissään on enemmän oman egon pönkittäminen ja snoppailu.

Yleensä yhdistyksissä toiminnan jatkuminen jää puheenjohtajan ja muutaman aktiivin harteille. Ikääntymisestä johtuen, se ei vuosikymmeniä jatku

Hyväksi lopuksi mainittakoon, kaikki kerhot tekevät kuitenkin erinomaista työtä entistäen koneita. Tuoden niitä ja vanhoja työtapoja kaiken kansan nähtäville.

JK. Juuri tulleen (ei vahvistettu) tiedon mukaan ovat Savon Zetoristit tehneet uuden maailmanennätyksen. He ovat vapun aikaan ajaneet Kuopiosta Siilinjärven suuntaan seitsemällä zetorilla. Kolmella kuljettajalla on ollut päässään neljän tuulen hattu. Näin montaa hattua ei ole aiemmin ollut yhtenäisen zetorletkan kuljettajilla.