A. Aallontien ajatelmia. Jokaisen blogikirjoituksen otsikkoa klikkaamalla tekstiosan alaosaan ilmestyy mahdollisuus tykätä blogista tai kommentoida blogia.

25. elo, 2022

Olen työssäni saanut tutustua lähestulkoon koko suomen maaseudun kirjoon. Viimeiset viisi vuotta on ollut kermana kakun päälle, kun olen saanut työskennellä aika ajoin pohjoisessa.  Tornio, Aavasaksa, Ranua, Posio, Pudasjärvi, Kuusamo jne ovat tulleet tutuiksi. Henkilökohtaisesti olen käynyt n 80 % siellä olevista asiakkaista.

Ihmiset ovat siellä välittömiä ja voisi jopa sanoa kiireettömiä. Etelän hömpötykset eivät järin heitä hetkauta. Kahvit tarjotaan melkein jokaisessa savussa ja juttu luistaa. Yksin en ole ollut, vaan lähinnä työkaverini tukena, kun hänen esimies olen. Hankintamme noilla seuduilla on ollut erittäin onnistunutta.

Jokaisella reisulla olen saanut tutustua pohjoiseen luontoon ja erilaisiin muihinkin elämäntapoihin. Tällä kertaa tuli tovi seurattua Tornionjoen Kukkolankoskella siian lippoamista. Puolen tunnin aikana kaksi miestä lipposivat puolen apulantasäkillistä siikaa. Todellista luonnontuotetta. Arvatenkin kalaa on runsaasti, kun sitä lippoamalla voi kalastaa.

Ymmärtämykseni pohjoista luontoa ja erilaisia elämäntapoja kohtaan ovat vahvistuneet. Etelän mies tulee kalastamaan huvikseen. Juopotteleee, mölyää ja rellestää ( ei tietysti jokainen). Se usein aiheuttaa varsin suurta ärtymystä paikallisessa väestössä. Tosin, turismi tietysti tuo kipeästi kaivattua rahaa.

25. elo, 2022

Siikaa lipolla. Tornionjoki, toisella puolen Ruotsin valtakunta. Miesten mukaan vesi nyt liian korkealla, jolloin kala ei kulje perinteistä reittiä. Puolen apulantasäkillistä miehet lipposivat 700-800 grammaista siikaa tuosta.

22. elo, 2022

Viikonloppu meni viimeistellessä vierashuonetta, kun ensimmäiset vieraatkin olivat tulossa. Osittain kesäloma meni ja viikonloputkin rakentaessa. Iltatöitäkin siinä riitti. Sisustaminen on hidasta, kun yrittää harrastelijatimpurina saada aikaan edes siedettävää jälkeä. Jälkien siivoaminen laudan kappaleineen ja työkalujen kohliminen varastoon oli päivän mittainen operaatio. Lopun puutavaran laitoin visusti taapeliin. Tiedä koska taas tarvitsee, sen pienen pätkänkin parrua.

Katoksen kokoaminen vielä on, mutta se on onneksi paketissa, ettei varsinaista rakentamista enää. Myös sadevesikaivot täytyy ennen syyssateita laittaa, jottei rännivesi meni rakennuksen alle.

Sunnuntaina menin vielä puhdistamaan mökin rännejä. Takapuolella olin katolla ja heittelin neulasmössöä alas. Yhtäkkiä kämmenselkään sattui tulen palavasti. Ampiainen se siinä iikitti ja samassa niitä oli miljoona kuhisemassa. Kyseinen amppari lähti autuaimmille hunajamaille ja muita lähdin melko liukkaasti karkuun. En kuitenkaan pesää ryhtynyt tuhoamaan, hyödyllisiä kun ovat. Muutaman viikon kun odottelee, niin pesä on hiljainen.

22. elo, 2022
11. elo, 2022

Kankaanpään toripäivät olivat ennen vanhaan maan kuulut. Nykyäänkin kesäaikaan ja erityisesti kesä-heinäkuussa melko vilkkaat. Olen pitänyt tapanani poiketa kerran kaksi kesässä. En niinkään varsinaisten torien takia, mutta lättykahveilla.

Tälläkin kertaa sijoitin käyntini niin, että olin aamulla yhdeksän jälkeen paikalla. Siitä oli sitten hyvä jatkaa työmatkaa. Hiljalleen paikalle valui selkeästi eläkkeellä olevaa iäkkäämpää väkeä. Muutaman hengen ryhmiä oli juttelemassa torikäytävillä. Tuttuja oli löytynyt ja maailmaa ja yhteiskuntaa laitettiin paremmalle tolalle.

Ostin lätyn hillolla ja ”moottorikermalla” varustettuna. Kahvi tietenkin myös. Siinä syödessäni seurailin ympäristöä. Yksinäinen vanha herra saapui kahville. Vanhan tavan mukaan suorat housut oli puettu päälle ja jalkaan laitettu Pomarfinin nauhattomat. Harvakseltaan kulkevat ihmiset tervehtivät tuttujaan.  Vanhemmat tulivat aikuisen tyttären  (oletus) kanssa kahville. Selvästi tämäkin on perinne. Yksi pariskunta piti vakavaa neuvonpitoa siitä, mikä olisi hyvä pöytä nauttia näistä antimista. Ratkaisu löytyi loppujen lopuksi rouvan ehdotuksen mukaisesti. Yllätys 😊

Autolle kävellessäni vastaan tuli lisää torin ystäviä. Etukumarasta ja askelluksesta päätellen sinne oli kiire. Selvästi toripäivät on myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Jotain ehkä ostetaankin, tavataan tuttuja ja laitetaan asiat kuntoon. Elantonsa varsityöllä raapineille takametsien naisille ja miehille toripäivät on nykyihmisen ulkomaan matka.