A. Aallontien ajatelmia. Jokaisen blogikirjoituksen otsikkoa klikkaamalla tektiosan alaosaan ilmestyy mahdollisuus tykätä blogista tai kommentoida blogia.

6. maalis, 2019

Tekee kipeää, mutta pisteet vihreille.

 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006020268.html

27. helmi, 2019

Isoisäni hävittäjälentäjä-ässä Herman Luoma sai vielä jatkosodan lopulla komennuksen hävittäjän ohjaimiin. Wiljami Niemi oli muutamaa kuukautta aiemmin pudonnut Farmall- Messerschmitin kanssa Vammalan Sammaljoen taistelussa. Kukkasmäen Nikodemuksen ahjohitsaamalla jatkama Farmallin ohjaustanko oli pettänyt korkkiruuvimaisessa syösykierteessä, jolla Wiljami sekoitti venäläistä laivuetta. Ohjauskyvytön kone syöksyi kohtalokkain seurauksin Sammaljoen Sianojan metsikköön vieden myös Wiljamin hengen. Myöhemmin paljastui, ettei Nikodemuksen kieseistä ottama jousipakka ollut jaksanut heittää Wiljamia heittoistuimineen taivaalle ja näin pelastaa lentäjää. 

Herman Luoma osallistui Curtis Hawk 75 hävittäjällä Tali-Ihantalan torjuntataisteluun 26 kesäkuuta 1944 yhdessä saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn kanssa. Herman pudottelikin Neuvostoliitolaisia Poilkarpov koneita, kuin teeriä kauraseipään nokasta Suovanevalla, saldona oli 18 pudotusta. Tämä tärkeä taistelu voitettiinkin ilmavoimien tukemana.

Ohessa oleva kuva on SA- arkiston harvinaisuuksia, vieläpä värinä. Isoisä on etualalla olevassa koneessa. Taaempana näkyy miten maan vetovoima vetää rysypoikaa alas. Kaksi jäljelle jäänyttä konetta laittoivat turbovaihteen päälle ja menivät karkuun kohti Leningradia. KGB.n arkistot kertovat, että molemmat tuomittiin pelkuruudesta 15 vuodeksi siperiaan rankametsään. Varusteena venäläinen moottorisaha.

27. helmi, 2019

Tähän blogiin innostus syntyi luettuani tutkimuksen suomalaisista SS- miehistä. Hieno juttu, että asioita tutkitaan. Historiaamme on pengottu ja väkisinkin tulee sellainen käsitys, että sitä parempi, mitä huonompia asioita sieltä löytyy. No, ajat ovat  muuttuneet, kaikki ei voi olla niin kuin ennen. Maailma on selvästi muuttunut. Ohessa muutamia pohdintoja muuttuneesta maailmasta.  

Mannerheim → Olikin nykyviisauden mukaan homo, tai ainakin siihen suuntaan kallellaan. Varmuudella tiedetään, että Jani Toivola ja Siltsu on. Tosin, omissa kirjoissaan he kertovat eka kerran olleen hieman nautinnon kannalta puutteellinen. Kumppanit olivat ajatelleet vain itseään ja unohtaneet voitelun merkityksen. Kakkaaminen oli ollut tämän jälkeen normaalia hankalampaa. Valitettava asia.  

Kekkonen → Olikin KGB.n agentti, tai sinnepäin kuitenkin nojallaan. Ei mikään isänmaan ystävä. Varmuudella tiedetään, että Skripal oli KGB.n agentti. Hänelle venäläiset tarjoilivat hieman tujumpaa hajuvettä ovenraosta. Henkikulta säästyi jotenkuten. Litvinenko sitävastoin sai sellaista atomialan tärpättiä, että hymy hyytyi lopullisesti. 

Avioliitto → Ei olekaan mikään miehen ja naisen välinen liitto. Melkoisella varmuudella kuitenkin tiedetään, että ensimmäinen on ollut miehen ja naisen välinen. Nykyään avioon voi mennä kuka vaan ja kenen kanssa tahansa. Eikä aikaakaan, kun avioon saa mennä oman Moppe- kullan kanssa. Moppe on se suomenajokoira, joka viivan lailla ajaa rusakkoa keväthangilla. Myös naapurin rakkaan kissikullan se ajaa pihakuusen latvaan. Se saadan sieltä alas, joko kuusi kaatamalla tai ampumalla. Isännän vaihtoehto häviää, kuusi kaadetaan.  

Sukupuolet → Yllätys, yllätys. Ei ole vain kahta, voi ollakkin muunsukupolinen. Lasta ei saa puhutella esim. koulussa tytöksi tai pojaksi. Täytyy odottaa, että tulee ikää ja sitten lapsi saa ihan itse päättää, mitä sukupuolta haluaa olla.  

Isänmaallisuus → Se ei tarkoitakaan, että pidät synnyinmaastasi, sen kulttuurista, arvoista ja olet valmis hengelläsi sitä puolustamaan. Ehei. Olet rasisti ja natsi. Uuden tietämyksen mukaan sinun pitää ottaa tänne kaikki halukkaat elintasosurffailijat. Lykätä taskut täyteen rahaa, tehdä itse enemmän töitä, jotta verorahoillasi voidaan maksaa näiden chillailu. Oman maan vanhukset ja opiskelijat yms saavat olla oman onnensa nojassa. Hyvää isänmaallisuutta on myös vastustaa lainsäätäjää. Jopa kirkkomme on tässä asiassa hyvinkin ansioitunut. Puun halaaminen ja ruohon kasvun kuunteleminen katsotaan myös eduksi. Ilmastonmuutoksesta huolissaan oleminen ja vegetarismi ovat kovaa valuuttaa. Missään ei tosin ole laskettu vegenä olemisen metaanihaittoja. Päästöjä syntyy enemmän kuin huonosti lämmitetyn savusaunan kiukaasta. 

Niin, mitään todisteita suomalaisten SS-miesten tekemistä julmuuksista ei löytynyt. Varmuudeksi sitten todettiin, että kyllä kait hekin julmuuksiin osallistuivat. Ihan kuin Neuvostoliitossa aikoinaan, rikollinen tiedettiin, mutta oli vielä keksimättä mistä häntä syytettäisiin. No, keksittiinhän siellä.

 

 

 

12. helmi, 2019

Se taisi olla joskus -70 luvun puolenvälin jälkeen. Olin iskenyt silmäni pirteään sanavalmiiseen tyttöön koulussa. Hän oli eri luokalla. Perusluonteeltani olin ujo, enkä tietenkään tehnyt suoria lähentymisyrityksiä. Se ehkä alkoi pienillä harmittomilla kiusoitteluilla. Näin sain tytön huomiota osakseni. Siitä kehkeytyi kahden teinin jonkin asteinen seurustelusuhde. Se ei kuitenkaan olosuhteista johtuen päässyt täyteen liekkiin.

Treffit olisi pitänyt sopia lankapuhelimella. Jostain syystä en ollut tyttären äidin suosiossa. Jo ensimmäisellä soittokerralla hän ilmaisi, että olemme liian nuoria seurustelemaan. Se oikeastaan pelästytti minut pahanpäiväisesti. Jotenkin ymmärsin asian niin, ettei suhde voi onnistua, kun vanhemmatkaan eivät soita fanfaaria. Myöhemmässä elämässä olisin tuollaisen ottanut haasteena. Myöhemmin ajattelin asian niin, että äiti oli suunnitellut valmiiksi tyttärelleen hieman toisenlaista puolisoa.

Pölvästikoulua käydessäni vuotta ylemmällä luokalla oli naapurikylän nuorimies. Minua hieman ärsytti, kun hän silloin tällöin kyseli, että vieläkö seurustelen kyseisen tytön kanssa. Kun sitten sanoin, etten enää, hän taisi lähteä pihasta kura lentäen kylkimyyryä kohti kotiseutua. Niin siinä kävi, että he menivät myöhemmin naimisiin. Siitä nuoren miehen olikin syytä oppia, että aikainen lintu madon nappaa.

10. helmi, 2019

Mäkilegendamme Matti Nykänen menehtyi viikko sitten. Ura oli monisäikeinen. Kaikki muistavat Matin lyömättömänä mäkimiehenä, joka toi suomalaisille mainetta ja kunniaa yllin kyllin. Niin kuin jokaisella, Matillakin oli elämässä sitä nurjempaa puolta. Kaikesta huolimatta hän teki töitä ja elätti itsensä. Hän oli myös siitä harvinainen, että myönsi virheensä ja katui niitä. 

Roskalehdistö tienaa nyt Nykäsen kuolemalla. Valemedia Helsingin Sanomat etunenässä. Viime tiistaina oli Saska Saarikosken kirjoitus tai oliko muistokirjoitus Nykäsestä. Siinä käytettiin sanoja ”surkimus” ”luuseri”. Elikkä miten palvotusta sankarista tuli edellä mainitun kaltainen. Saska Saarikosken kirjalliset tuotokset ovat aina olleet tietyn aatesuunnan värittämää sontaa. Nettiversio oli kuitenkin illalla kadonnut. Ilmeisesti palautteen perusteella. Tämän sai kokea myös Pihla Viitala, joka jakoi samanlaista apulantaa naamakirjassa. Lukijat rauhoittuivat vasta kahden anteeksipyynnön jälkeen. Tätä ennen Viitalan sivut ja spostit olivat täyttyneet vähemmän mairittelevista palautteista. Sampo Terhokin yritti tehdä vaalityötä, kysymättä ensin omaisten mielipidettä. 

Arvoista jälleen. 

Pietarinkadun Oilersit osoittivat sitä oikeaa arvomaailmaa. Maksavat Matin hautajaiset kokonaisuudessaan. Sopivat omaisten kanssa, eivätkä tee siitä numeroa. 

Ennen jätettiin kuolleet rauhaan. Jos ei ollut mitään hyvää sanottavaa, niin ei sanottu sitten mitään. Elämäkertojen ja dokumenttien aika tulee kaikkineen sitten joskus, kun Karvianjoessa on vettä virrannut riittävästi. Kuolleita ei voi enää nöyryyttää. Jäljelle jääneitä omaisia voi, sivistymättömyyttään. Oli sitten kyseessä veli tahi Matti.