26. tammi, 2022

Vähän työasiaa

 

Joitain yksittäisiä muistoja lukuun ottamatta en ole työelämästäni paljon täällä kertonut. Maataloustuottajien parissa olen useamman vuosikymmenen saanut työskennellä. Se on ollut maalaistalon kasvatille hyvin mieluista työtä. Olen ollut miltei hevosajasta saakka mukana seuraamassa maatalouden kehitystä. Joiltain osin viemässä myös kehitystä eteenpäin.

Tämän hetken farmarilla, joka elää lihantuotannosta, on ehkä rauhan ajan kriittisimmät kohtalon hetket. Seuraavan kahden vuoden kuluessa tulee ratkeamaan se, kuinka moneen pöytään riittää maailman puhtainta lihaa ja elintarvikkeita. Omavaraisuutemme näiden suhteen tulee putoamaan 60-70 % tasolle, broileria lukuun ottamatta.

Viime syksystä lähtien, polttoaineiden hinnat ovat miltei kaksinkertaistuneet, samoin lannoitteiden hinnat, sekä sähkö. Huonosta viljasadosta johtuen myös rehukustannukset ovat tuplaantuneet. Elintarviketeollisuus ei ole pystynyt siirtämään näitä kustannusnousuja kaupalle. Erityisessä vaarassa on porsastuotanto, jossa syötetään eläimille koko ketjun kalleimmat rehut. Porsastuotannon supistuessa vääjäämättä kotimaista kinkkua ei tule riittämään kaikille. Sama tarina tulee lypsykarjojen vähentyessä naudanlihan osalle.

Suosittelen lämpimästä kaikkia ostamaan kotimaisia puhtaita elintarvikkeita, oli ne sitten mitä lajia hyvänsä