11. maalis, 2021

Vanhemmuus isältä/äidiltä pojalle osa 1.

 

Isäni ja äitini lähtivät aikoinaan nollapisteestä. Kotoa ei saatu mitään. Ostivat pikku torpan, jossa peltoa oli 0,8 ha ja metsää 0,5 ha. Asuntona oli hirsirakenteinen talo, käsittäen tupakeittiön ja makuuhuoneen. Vesi oli kaivossa ja kaikki hienot sosiaalitilat ulkona.

Yhdestä lehmästä lähdettiin ja lopuksi tuolla asuinpaikalla niitä oli kaksi ja joutokarja. Äiti hoiti noissa oloissa parhaimmillaan 4 lasta ja karjan. Tämän lisäksi äiti osti pankkilainalla kutomakoneen, jolla sitten kutoi ihmisille tilauksesta villapaitoja ja silloin tarvittiin talvisin myös villahousuja. Jo tuolloin, jotkut lupasivat maksaa työn ensi viikolla, kun olivat valmiin tuotteen hakeneet. Onneksi se kuitenkin oli harvinaisempaa. Isä kävi töissä tilan ulkopuolella hankkimassa lisätienistiä mm. kaivoi lapiolla tieojia jne.  Myöhemmin vanhemmat ostivat useaan otteeseen lisää maata ja muutimme muutaman kilometrin asuinpaikkaakin. Siellä syntyi vielä yksi perheenjäsen lisää.

Isä oli satakuntalainen, suurperheestä jossa oli toistakymmentä lasta. Kasvatustyöstä vastasi perheen äiti, joka oli kohtuullisen ankara. Tietysti aika ja olosuhteetkin olivat hyvin haasteelliset. Kasvatusmetodit olivat olosuhteista ja vallinneista oloista johtuen tietyllä tavalla tunneköyhiä. Päähuomio oli pakko kiinnittää lähinnä jokaiseen päivään ja siihen, että perhe eläisi ja olisi jotain syötävää henkensä pitimeksi. Nämä kun olen laittanut omaan kontekstiin, niin olen oppinut ymmärtämään omaa isääni paremmin ja oma katsomukseni on myös laajentunut.

Äiti taasen on syntyperäisiä lapualaisia. Enemmän avoimuutta, enemmän ystäviä ja laaja sydän. Koti ja ruokapöytä avoin kaikille.

Vanhempani joutuivat omalta osaltaan taistelemaan toimeentulon ja perheen elämisen puolesta. Tästä minulla on selviä muistikuvia 60-70 luvun taitteesta. Näistä kaikista muodostui myös kasvatuksen kokonaisuus ja se, että millaisia äijiä perheestä sitten maailmalle lähti. Jätän kuitenkin muiden ruotimisen ja keskityn tulevissa silloin tällöin oman matkani käsittelemiseen.