23. helmi, 2021

Visiitillä Venäjällä

 

Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava komissaari Joseph Borrell käväisi muutama viikko sitten Venäjällä. Ajatuksena oli hieman kouluttaa venäläisiä ja kertoa heille kaapin paikka. Borrell sai kuvainnollisesti kunnon selkäsaunan. Samaan aikaan vierailun kanssa karkoitettiin eurooppalaisia diplomaatteja. Lavrov kertoi Borrelille laveasti eurooppalaisista epäoikeudenmukaisuuksista ja poliisiväkivallasta.Lehdistötilaisuudessa Borrell jäi täysin  sivupiitalle ja tupaan kakkineen mopen asemaan.  

No, ei hätää. Viime viikolla meidän Pekka teki myös visiitin Venäjälle. Ennakkoon  hän oli kertonut sanovansa suorat sanat venäjällä. Vahvistamattoman tiedon mukaan Putinilla ja Lavrovilla olikin vatta vekkulilla, kun odottivat, mitä tuleman pitää.

Euroopan unionia Venäjä ei pidä oikein minään, siksi se pyrkii hajoittamaan ja harrastaa suoraan kahden keskisiä neuvotteluja. Meillä Niinistö on järkevästi pitänyt hyvät suhteet itään. Nyt se näkyi niin, etteivät venäläiset harrastaneetkaan nöyryytyspolitiikkaa Haavistoa kohtaan. Haavisto sai kertoa Eu.n ja Suomen kannan Navlnyihin ja Krimiin liittyen. Näitä kantoja venäläiset eivät ennestään olleet kuulleetkaan. 

Meillä ylistettiin kovasti Haaviston vierailun onnistumista ja Haavistoa. Minulle jäi hieman epäselväksi se, että mitä matkalta jäi käteen. Vapautettiinko Navalnyi, tuliko Krimi jälleen osaksi Ukrainaa ? Vierailu oli vastavierailu ja ulkoministeri teki tehtävänsä, sen enempää tuossa ei ollut.

Ps. Spede jo aikoinaan ymmärsi idän politiikkamme realiteetit https://www.youtube.com/watch?v=uedd8wKvYIo