11. joulu, 2020

Kropsua

Äitilläni oli tapana tehdä puuhellan uunissa valurautapannussa "mämmiä". Pohjanmaalla sitä kutsutaan kropsuksi ja etelässä pannariksi. Normaalisti se tehdään uunipellillä uunissa.

Tämä kropsu eroaa pannarista jonkun verran. Kropsu on ohutta ja kupruilee paistettaessa. Voita myös käytetään makua antamaan kohtuullisen runsaasti. Pannari taasen on taikinaisen paksua satulanahkaa, näin kropsun ystävän kommentoimana.

Päätin sitten minäkin kokeilla ja hyvin se onnistui. Kropsu ei tarvitse hilloja eikä muista mausteita. Kylmää maitoa ja johan se maistui.

JK. Hyvä makkarakin on sellaista, että se maistuu ihan naturel. Makua ei  tarvitse häivyttää kauhealla kasalla sinappia ja ketsuppia. Tuon kommentin annoin TVL.n miehille Punkalaitumen Esson kahvijonossa. Kehuivat paikallista höyrymakkaraa. Tarkasti ottaen sanoin, ettei erikoisen hyvältä vaikuta, kun täytyy laittaa purkki sinappia ja ketsuppia, että saa pienen palan nieltyä :-)