13. huhti, 2020

Urjalan sepällä

Ostaessani puolitoista vuotta sitten Massey Fergusonin, tuli siinä mukana ennennäkemätön lisävarustekavalkaadi. Äes, aurat, Stihl ja Husqvarna moottorisahat, Hakki- merkkinen sirkkeli jne... En tiennytkään että X-mallissa on noin kattavat lisävarusteet. 

Hakki sirkkelissä on muutama ns, tehdasvika. Ruuvihalkaisija on makaava, joka on varsin epäystävällinen käyttäjän käsille. Etenkin sormille. No, päätin tuon pikkuvian korjata. Ongelmaksi muodostui heti halkaisukartion irroittaminen. Lukitsemiseen käytetty kuusiokolo ei suostunut aukeamaan.

Otin yhteyttä vanhaan ystävääni Urjalan seppään  neuvoja saadakseni. Hän on ollut monessa  mukana elämäni varrella. Hän teki aikoinaan mm. n. 30 kpl Zetorin pakoputkia alkuperäisen mallin mukaan. Ohjeet olivat hyvät, mutta työkaluarsenaalini osoittautui varsin puutteelliseksi. Mieltäni kuitenkin lämmitti se, että ohjeistuksen lopussa hän totesi, ” josset saa auki, niin tule sen kanssa tänne ”

Viime viikon maanantaina ajelin sitten sirkeli kärryillä kohti Urjalaa. Kunnolla emme sirkkeliä saaneet kärryiltä alas, kun seppä totesi, että ”tästä on mennyt laakerikin” Elikkä toinen tehdasvika on se, että akseli lähtee pyörimään laakerin sisällä omia teitään. 

Penttilän rautavarastolta haimme molemmat laakerit uudet, sekä kiilahihanat ja rautaa uuteen halkaisupöytään.. Akselin kuluma täytettiin hitsaamalla ja sorvattiin oikeisiin mittoihin. Halkaisupöytä tehtiin uusi ja asetettiin vaakatasoon, niinkuin se kuuluu ollakkin.

Saimme myös päivän aikana vaihtaa kuulumiset, sillä yhteistä tuttavuutta meillä on jo melkein kolmekymmentä vuotta. Työn laatu oli jälleen parasta ykkösluokkaa.

 

Kiitoksia sepälle ja vaimolle, joka piti meidän vatsat tyytyväisinä.