13. huhti, 2017

Muistoja Karpaateilta osa 23. Pääsiäinen

Pääsiäisenä en muista sen kummallisempia ruokaperinteitä olleen, paitsi mämmi.

Sen teon äiti aloitti aamuvarhaisella. Hellasta oli muutama rinkula pois ja valurautainen pata oli asetettu siihen. Mämmin teon saloihin en ole perehtynyt, mutta koko päivä tuota rukiista puuroa hiljaa keitettiin.

Iltayöstä ropposet laitettiin uuniin. Isä hohti silloin tällöin kädentaidoillaan ja oli valmistanut itselleen tuohisen ropposen. Aamuyöstä mämmiropposet otettiin uunista vanhan tuvan eteisen penkeille jäähtymään. Aamutuimaan karkasimme mahan alusta jalkoja täynnä vinttikamarista alas varaamaan kukin oman ropposen.

Kyläily muistaakseni ei ollut oikein suotavaa. Ainakaan pitkänä perjantaina ja pitkähän se sitten olikin.

 

Hyvää Pääsiäistä, toivottelee Armas lukijoilleen