8. tammi, 2017

Muistoja Karpaateilta osa 18. Uusi vuosi

 Uuden vuoden aatto oli sitä aikaa, kun vanhemmat veljet lonhasivat kylälle. Se oli luvallista. Heillä oli joskus jopa rakettikin, ainakin lyijykuorisia ”pommeja”, kiinalaisia.

Yleensä klopit olivat Tapiontalolla. Siellä taisivat tuon ikäiset kokoontua. Pelasivat korttia, ampuivat haulikolla ilmaan ja ehkä muutama rakettikin. Heidän perinteeseen kuului valvominen läpi yön.

Meidän nuorempien oli pysyttävä kotona ja keksittävä omaa kivaa. Se oli lähinnä nuotion pitämistä pihamaalla ja omatekoisten rakettien ammuskelua. Omatekoiset raketit olivat sädetikkuja. Suorista pajunvarvuista tehtiin jousipyssyyn kertakäyttönuolia. Sädetikku sidottiin nuoleen kiinni ja ammuttiin katajaisella jousipyssyllä  korkealle taivaalle.

Toinen vaihtoehto oli laittaa taivuttaen sädetikku perunan läpi. Silmukkaan laitettiin naru ja palava sädetikku singottiin moukarinheittäjän tavoin taivaalle. Konstit oli monet ja koskaan se ei jäänyt kekseliäisyydestä kiinni. Hauskaa oli.

Myöhemmässä nuoruudessani osallistuin sitten jo dynamiitilla Karvian Alkkiassa uudenvuoden juhlintaan. Pauke olikin sitten jo ihan toisenlaista. Sen tarinan jätän toiseen kertaan.