25. kesä, 2014

Kyrö-Skantz

Pohjanmaalta työmatkalta tullessani poikkesin kuvassa olevalla muistomerkillä. Se sijaitsee lähellä kuuluisaa Kyrön Skanssia.  Klaus Fleming rakennutti tämän maalinnakkeen 1597 Kyrönkankaantien varteen. Tie oli ainut väylä kesäisin Suomen ja Pohjanmaan välillä.  Suomeksi kutsuttiin tuolloin Varsinais-Suomea.

1808 Suomen armeija vetäytyi pohjoiseen. Venäläiset ryöstelivät Vaasassa ja palasivat takaisin Kyrön-Skantzin kautta. Ovelaa taktiikkaa käyttäen Karvialaiset talonpojat ottivat kuormaston haltuunsa ja palauttivat omaisuuden Vaasaan.

Venäjän tsaari suivaantui kovin Karvialaisten tempusta ja lähetti eliittijoukkonsa tuhoamaan tuon piskuisen kylän ja sen asukkaat. Karvialaiset saivat kuitenkin vihiä hankkeesta ja vetäytyivät Roikkakorven/Häädetkeitaan maisemiin.Tämä tapahtui keväällä 1808. Aroilta tulleet Tataarit pelkäsivät korpisia ja rämeisiä seutuja. Öiseen aikaan Karvialaiset soittivat suolla "kontorumpuaan", joka oli heidän perinnesoitin. Tataarit hieman säikähtivät tätä karmeaa ääntä ja  luikkivat henkensä edestä pakosalle, kuka minnekkin. Perimätieto kertoo heidän uskaltaneen katsoa taakseen ensimmäisen kerran vasta Viipurin jälkeen.