25. elo, 2013

Armas kokkaa

Nukuin poikkeuksellisesti tänä aamuna puoli kahdeksaan. Liekö eilinen vaikuttanut.  Syön yleensä puuron ensin ja sitten kuppi kunnon Brazil kahvia. Perkolaattorilla keitettynä. Seuraavaksi onkin lehdenhaun aika ja roskis menee mennessä. Puoli kahteen saakka hääräilin ulkona. Siivoilin eilisiä jälkiä ja tein puupinolle katon. Lainasirkkelikin piti palauttaa. Tuossa vaiheessa vatsa jo kyseli, että tuleeko sitä luvattua perunamuusia ja nakkikastiketta ? Muusin tein Asterix perunasta, jota itsellä on hieman viljelyksessä. Siitä tuli kohtuullisista, vaikkakin  perunan vanhetessa, syöntilaatu paranee huomattavasti. Sitten oli aika heittää remmi löysälle ja lähteä veneilemään...

Eräs lukijani oli kokeillut Armaksen ohjeella uunikassleria. Hän totesikin, että " kyllä sitä söi, ennenkuin selekäänsä otti".

Armaksen herkkua on omenapiirakka ja omenahyve. Niitä teen syksyisin muutaman kerran. Katselin netistä uuden reseptin, jottei väki luule Armasta kaavoihin kangistuneeksi. Tämä tapahtui viime viikolla. Omenapiirakastani tuli täysi pannukakku. Veitsi ja haarukka olivat erinomaisia apuvälineitä sitä syödessä. Pari, kolme päivää mietin, että millaista piirakka olisi ollut onnistuneena. Ei muuta kuin uusiksi ja sitten onnistui. Maku oli samettinen. Laitoin ensimmäisellä kerralla leivinjauhetta teelusikallisen, kun ohjeissa luki ruokalusikallinen. Taikina kun oli ns. raskaanoloinen, niin se ei noussut tippaakaan. Oppia ikä kaikki...  Laitetaan se ohjekin tuohon, ettei luulla Armaksen joutavia höpisevän

 

Omenapiirakka piimäpohjalla

noin 20 hengelle


4 dl piimää

2 dl sokeria

2 dl fariinisokeria

150 g voita

6,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

1,5 l omenakuutioita

kanelia ja sokeria pinnalle


1. Pilko omenat kuutioiksi. Paista niitä voissa pannulla niin, että ne vähän pehmenevät.

2. Sulata voi ja sekoita se ja muut ainekset keskenään. Kaada leivinpaperilla peitetylle pellille. Kaada omenakuutiot taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.

3. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.