A. Aallontien ajatelmia. Jokaisen blogikirjoituksen otsikkoa klikkaamalla tektiosan alaosaan ilmestyy mahdollisuus tykätä blogista tai kommentoida blogia.

19. maalis, 2019

 

 

Tapasin tässä taannoin vanhaa kouluaikaista ystävääni. Hän on ollut sitä jo vuosikymmeniä. Heillä on tällainen usean sisaruksen kuolinpesä. Hän halusi vähän purkaa tuntojaan. No, ystävyyteen kuuluu kuunnella myös toista osapuolta.

Hän avautui asioista, jotka olivat selvinneet hänelle  yhden sisaruksen kuolinvuoteella. Nuorin sisaruksista oli vuosikymmenet harrastanut hajoita ja hallitse taktiikkkaa. Hän manipuloi osaa sisaruksista. Soitteli kännipäissään ja kertoili keksimiään juttuja, sekä omaa sairasta ajatuksenjuoksuaan. Kuningasideana oli ollut saada yhtä alkoholisoinutta sisarusta kyselemään lasten tapaturmaturma yms vakuutuksista, tietäen että yhdelle sisaruksista olisi sattunut varsin järkyttävä tragedia.

Ystäväni kertoi ,  että erityisesti hän oli joutunut silmätikuksi. Hänen ihmissuhteitaan ja ystävyyksiä oli koitettu tuhota paskapuheluilla yms. Suuren pettymyksen tuotti se, että hän oli ajatellut nuorimmalle sisaruksista erilaista roolia yhteisessä hyvässä.

Nuorin sisaruksista ei koskaan ole ollut mikään työnarkomaani. ”Lonkkarahalla” puolet elämästään hän totesi. Myöskin petkuttanut raskaasti erittäin läheisiä ihmisiä. Vanhin sisaruksista oli myös käynyt poliisilaitoksella tekemässä rikosilmoituksen nuorimman tekemästä salakuuntelusta ja nauhoittamisista.Salakuuntelusta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Teon yrityskin on rangaistava. Varsinainen virtuoosi on kaiketi tämä pahnan pohjimmainen.

Yritin lohduttaa ystävääni ja sanoin, ei kannata murehtia. Riittää, kun muut tietävät, kuka ja mitä olet. Paha tulee saamaan palkkansa. Aina.

9. maalis, 2019

  

Perheen vanhimmalle poikalapselle jäi yleensä suurin vastuu maalaistalossa, kun isä menehtyi. Niin kävi sinunkin kohdalla. Teit töitä, tuon ajan kovaa varsityötä, niin maa- kuin metsätöitä. Näin loit myös edellytykset nuoremmalle veljelle opiskella ja päästä paremman leivän syrjään maailmalle.

Myöhemmin karja sai jäädä ja siirryit palkkatyöhön. Voisi sanoa, että edesauttamaan rauhan syntymistä ja säilymistä maailman eri kolkilla. Työsi ansiosta sait nähdä erilaisia kriisipesäkkeitä ja kokemukset erilaisista kulttuureista olivat varmasti elämäsi rikkautta.

Itseäsi säästelemättä, toimit vuosikaudet omaishoitajana. Puolison siirtyminen ajasta iäisyyteen vapautti sinut lopullisesti siitä tehtävästä.

Mikä parhainta, sait vielä kokea aidon rakkauden ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Aika oli lyhyt, kuin kevät-talvinen lumipyry. Se oli ehkä kuitenkin juuri sitä, mikä nuoruuden vastuissa oli kokemuksena jäänyt vähemmälle.

Sain tuntea sinut 34 vuotta, äärimmäisen rehellisenä, suoraselkäisenä ja suorapuheisena miehenä. Olit tasan sitä, mitä olit. Et enempää, etkä vähempää.

Toivotan Sinulle hyvää matkaa, taivaallisten, lempeiden tunturituulien ja kristallinkirkkaiden lohipurojen äärelle.

6. maalis, 2019

Tekee kipeää, mutta pisteet vihreille.

 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006020268.html

27. helmi, 2019

Isoisäni hävittäjälentäjä-ässä Herman Luoma sai vielä jatkosodan lopulla komennuksen hävittäjän ohjaimiin. Wiljami Niemi oli muutamaa kuukautta aiemmin pudonnut Farmall- Messerschmitin kanssa Vammalan Sammaljoen taistelussa. Kukkasmäen Nikodemuksen ahjohitsaamalla jatkama Farmallin ohjaustanko oli pettänyt korkkiruuvimaisessa syösykierteessä, jolla Wiljami sekoitti venäläistä laivuetta. Ohjauskyvytön kone syöksyi kohtalokkain seurauksin Sammaljoen Sianojan metsikköön vieden myös Wiljamin hengen. Myöhemmin paljastui, ettei Nikodemuksen kieseistä ottama jousipakka ollut jaksanut heittää Wiljamia heittoistuimineen taivaalle ja näin pelastaa lentäjää. 

Herman Luoma osallistui Curtis Hawk 75 hävittäjällä Tali-Ihantalan torjuntataisteluun 26 kesäkuuta 1944 yhdessä saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn kanssa. Herman pudottelikin Neuvostoliitolaisia Poilkarpov koneita, kuin teeriä kauraseipään nokasta Suovanevalla, saldona oli 18 pudotusta. Tämä tärkeä taistelu voitettiinkin ilmavoimien tukemana.

Ohessa oleva kuva on SA- arkiston harvinaisuuksia, vieläpä värinä. Isoisä on etualalla olevassa koneessa. Taaempana näkyy miten maan vetovoima vetää rysypoikaa alas. Kaksi jäljelle jäänyttä konetta laittoivat turbovaihteen päälle ja menivät karkuun kohti Leningradia. KGB.n arkistot kertovat, että molemmat tuomittiin pelkuruudesta 15 vuodeksi siperiaan rankametsään. Varusteena venäläinen moottorisaha.

27. helmi, 2019

Tähän blogiin innostus syntyi luettuani tutkimuksen suomalaisista SS- miehistä. Hieno juttu, että asioita tutkitaan. Historiaamme on pengottu ja väkisinkin tulee sellainen käsitys, että sitä parempi, mitä huonompia asioita sieltä löytyy. No, ajat ovat  muuttuneet, kaikki ei voi olla niin kuin ennen. Maailma on selvästi muuttunut. Ohessa muutamia pohdintoja muuttuneesta maailmasta.  

Mannerheim → Olikin nykyviisauden mukaan homo, tai ainakin siihen suuntaan kallellaan. Varmuudella tiedetään, että Jani Toivola ja Siltsu on. Tosin, omissa kirjoissaan he kertovat eka kerran olleen hieman nautinnon kannalta puutteellinen. Kumppanit olivat ajatelleet vain itseään ja unohtaneet voitelun merkityksen. Kakkaaminen oli ollut tämän jälkeen normaalia hankalampaa. Valitettava asia.  

Kekkonen → Olikin KGB.n agentti, tai sinnepäin kuitenkin nojallaan. Ei mikään isänmaan ystävä. Varmuudella tiedetään, että Skripal oli KGB.n agentti. Hänelle venäläiset tarjoilivat hieman tujumpaa hajuvettä ovenraosta. Henkikulta säästyi jotenkuten. Litvinenko sitävastoin sai sellaista atomialan tärpättiä, että hymy hyytyi lopullisesti. 

Avioliitto → Ei olekaan mikään miehen ja naisen välinen liitto. Melkoisella varmuudella kuitenkin tiedetään, että ensimmäinen on ollut miehen ja naisen välinen. Nykyään avioon voi mennä kuka vaan ja kenen kanssa tahansa. Eikä aikaakaan, kun avioon saa mennä oman Moppe- kullan kanssa. Moppe on se suomenajokoira, joka viivan lailla ajaa rusakkoa keväthangilla. Myös naapurin rakkaan kissikullan se ajaa pihakuusen latvaan. Se saadan sieltä alas, joko kuusi kaatamalla tai ampumalla. Isännän vaihtoehto häviää, kuusi kaadetaan.  

Sukupuolet → Yllätys, yllätys. Ei ole vain kahta, voi ollakkin muunsukupolinen. Lasta ei saa puhutella esim. koulussa tytöksi tai pojaksi. Täytyy odottaa, että tulee ikää ja sitten lapsi saa ihan itse päättää, mitä sukupuolta haluaa olla.  

Isänmaallisuus → Se ei tarkoitakaan, että pidät synnyinmaastasi, sen kulttuurista, arvoista ja olet valmis hengelläsi sitä puolustamaan. Ehei. Olet rasisti ja natsi. Uuden tietämyksen mukaan sinun pitää ottaa tänne kaikki halukkaat elintasosurffailijat. Lykätä taskut täyteen rahaa, tehdä itse enemmän töitä, jotta verorahoillasi voidaan maksaa näiden chillailu. Oman maan vanhukset ja opiskelijat yms saavat olla oman onnensa nojassa. Hyvää isänmaallisuutta on myös vastustaa lainsäätäjää. Jopa kirkkomme on tässä asiassa hyvinkin ansioitunut. Puun halaaminen ja ruohon kasvun kuunteleminen katsotaan myös eduksi. Ilmastonmuutoksesta huolissaan oleminen ja vegetarismi ovat kovaa valuuttaa. Missään ei tosin ole laskettu vegenä olemisen metaanihaittoja. Päästöjä syntyy enemmän kuin huonosti lämmitetyn savusaunan kiukaasta. 

Niin, mitään todisteita suomalaisten SS-miesten tekemistä julmuuksista ei löytynyt. Varmuudeksi sitten todettiin, että kyllä kait hekin julmuuksiin osallistuivat. Ihan kuin Neuvostoliitossa aikoinaan, rikollinen tiedettiin, mutta oli vielä keksimättä mistä häntä syytettäisiin. No, keksittiinhän siellä.